Blog: Maatwerk & Energielabel

maatwerkadvies en energielabel

Maatwerk & Energielabel

 

Leestijd: 4 minuten

 

Maatwerkadvies: Een Persoonlijke Aanpak voor Energiezuinigheid

 

In een tijdperk waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt maatwerkadvies een cruciale rol in het bevorderen van energie-efficiëntie in woningen. Maatwerkadvies, ook wel bekend als energieadvies, biedt huiseigenaren, verhuurders of woningcorporaties op maat gemaakte aanbevelingen om het energieverbruik te verminderen en de energieprestaties van hun woningen te verbeteren.

 

Wat houdt maatwerkadvies in?

 

Maatwerkadvies begint met een grondige inspectie van de woning door een deskundige, gecertificeerde EP-adviseur. Deze inspectie omvat een analyse van de huidige staat van de woning op het gebied van verliesoppervlak, isolatiewaardes, beglazing, verwarmings- en koelsystemen, ventilatie, en zonne-systemen. Deze huidige staat wordt uitgesproken tot een Energielabel.

 

Hierna stelt de adviseur een gedetailleerd rapport op met aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen. Deze aanbevelingen kunnen variëren van eenvoudige aanpassingen, zoals het vervangen van enkelglas door HR++ beglazing, tot meer ingrijpende maatregelen zoals isolatie-upgrades of de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties. Het advies wordt afgestemd op de specifieke behoeften, voorkeuren en financiële mogelijkheden van de bewoner.

 

Belang voor de bewoner

 

Voor bewoners biedt maatwerkadvies diverse voordelen. Het kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening door het verminderen van energieverbruik en het optimaliseren van de energie-efficiëntie van de woning. Daarnaast draagt het bij aan een comfortabeler en gezonder binnenklimaat door betere isolatie en ventilatie. Ook kan het investeren in energie-efficiëntie de waarde van de woning verhogen en bijdragen aan een verminderde ecologische impact.

 

Subsidiemogelijkheden

 

Naast de voordelen van kostenbesparing en comfort, zijn er vaak subsidiemogelijkheden beschikbaar voor maatwerkadvies en energiebesparende maatregelen. Overheden, gemeenten en energiebedrijven bieden vaak financiële ondersteuning in de vorm van subsidies, leningen met gunstige voorwaarden of belastingvoordelen voor huiseigenaren die investeren in energie-efficiëntie. Deze subsidies kunnen de initiële kosten van maatregelen helpen verlagen en de terugverdientijd verkorten, waardoor het voor meer mensen haalbaar wordt om te investeren in duurzame verbeteringen aan hun woningen.

 

Maatwerkadvies in combinatie met renovatie

 

Maatwerkadvies vormt vaak een logische stap in combinatie met renovatieprojecten. Tijdens renovaties kunnen energie-efficiënte maatregelen zoals isolatie, nieuwe verwarmings- en koelsystemen en verbeterde ventilatie worden geïmplementeerd op basis van het advies. Dit resulteert niet alleen in een comfortabelere en duurzamere woning, maar maximaliseert ook de efficiëntie van de renovatie-investeringen.

 

 

Maatwerkadvies door Studio voor Bouwkunst

 

Studio voor Bouwkunst is gecertificeerd voor het mogen opstellen en afgeven van Energielabels en Maatwerkadvies. Omdat wij een gevarieerd Architectenbureau en Adviesbureau zijn is er een hoge kennis over wat realistische verduurzamingsmaatregelen zijn.

Daarnaast kan het advies worden gecombineerd tot een uitgebreidere opdracht waarbij wij de renovatie- of verbouwingsplannen verder uitwerken tot een ontwerp, mogelijke vergunningsaanvraag en aanbesteding bij aannemers. Dit zowel voor de particulier voor zijn woning als zakelijke markt voor hun woning-portefeuille.