Categorie
Nieuwbouw

Broeklanden kavel 11, Meppel

Locatie: Meppel

Oppervlakte: 286 m2

Inhoud: 1100 m3

Bouwmethode: Structural Insulated Panels (SIP)

Status: In uitvoering, 2019

Noordelijk in Meppel wordt een natuurrijke, enerverende woonwijk opgericht. Voor een van de prominentste kavels in dit gebied zijn wij gevraagd om een woning te ontwerpen.

 

Aan de officiële voorzijde van de kavel bevindt zich een voetpad en landschapspark met een grote vijver. Hierdoor ontstaan er verre zichtlijnen richting de natuur en het zuiden, vanwaaruit de woning en zijn naastliggende buren de overgang tussen landschap en de woonwijk vormen. Aan de achterzijde van de kavel is er de toegang vanuit de achterstraat.

 

Het ontwerp bestaat uit een overwegend dichte, donkere schil die vanuit beide langsgevels samensmelten met het dak. De kopgevels liggen ten opzichte hiervan terug naar binnen en beslaan veel glas om optimaal uitzicht en connectie met het landschap te creëren. In het midden van de woning is een centrale kern geplaatst welke is ingevuld met dienende functies, en die samen met een grote vide de overige ruimten een zonering geeft zodat scheidingsmuren overbodig worden.

 

Als bouwmethode is gekozen voor een SIP-constructie. Deze hoogwaardig geïsoleerde prefab panelen bevorderen de bouwsnelheid en tezamen met het hoogwaardige glas wordt er een luchtdichte, hoog geïsoleerde schil gecreëerd. Een aardwarmtepomp en een dak volledig bekleed met PV-panelen maakt deze woning energieneutraal.