Categorie
Home, Nieuwbouw

Schoener, Meppel

Locatie: Meppel

Oppervlakte: 191 m2

Inhoud: 642 m3

Bouwmethode: Structural Insulated Panels (SIP)

Status: In uitvoering, 2020

In de wijk Berggierslanden in Meppel is rondom de Europalaan ruimte voor eigentijdse architectuur voor de zelfbouwkavels. In het zuidelijk deel van dit gebied hebben wij een ontwerp mogen ontwerpen, welke klaar is voor de toekomst!

 

De kavel is georiënteerd op de oost-west as, met een ruime zijtuin op het zuiden. Om optimaal gebruik te maken van deze zuidzijde, is het volume simplistisch vormgegeven in de vorm van een schuurwoning.

 

Alle lange zijden van het volume zijn bekleed met keramische pannen. Deze donkere schil valt als een deken over het woonprogramma. De beide kopgevels liggen verdiept om de overgang van terrein naar woning te verzachten. Dit wordt versterkt door de grote puien en de eerlijke materialen van hout en baksteen.

 

Het woonprogramma is rondom een installatiekern en trap gesitueerd. Door de sanitaire- en installatieruimten te clusteren en boven elkaar te stapelen, ontstaat hier omheen een vrij speelveld om de leef- en slaapruimten te positioneren. Kijkend naar de toekomst is het mogelijk om de woning intern volledig te transformeren, zowel qua inrichting als installaties. Dit is mogelijk doordat de gevels (Kingspan TEK) en een intern stalen spant de constructie volledig draagt en alle binnenwanden en -vloeren van hsb zijn.