Studio voor Bouwkunst in Trots op Meppel – dec. 2018

Bij Studio voor Bouwkunst treffen wij twee jonge ontwerpers die graag hun visitekaartje afgeven. Een visitekaartje in de vorm van prachtige woningen waarin persoonlijke woonwensen volledig tot hun recht komen. Zo zijn Edwin en Jeroen verantwoordelijk voor vijf heel verschillende ontwerpen van vijf woningen in de nieuwe wijk Broeklanden. “Door aan de voorkant heel goed naar de wensen van de toekomstige bewoners te luisteren, hebben we met ieder ontwerp een droomhuis weten te creëren en daar zijn wij trots op.”

 

De samenwerking tussen Edwin en Jeroen gaat terug tot de tijd waarin zij samen studeerden aan de Christelijke Hogeschool Windesheim. “Drie jaar lang trokken wij samen op en wisten dus wat wij van elkaar konden verwachten. Naast onze afstudeeropdracht werkten wij al aan onze eerste opdracht, het ontwerp en de realisatie van een strobalen woning in Koekange. Het starten van een eigen bedrijf was een logische stap. Het feit dat wij het niet altijd met elkaar eens zijn, werd door één van onze docenten als positief bestempeld. Discussie leidt namelijk tot de goede keuzes.”

 

Persoonlijke verhalen
Het eerste jaar werkten Edwin en Jeroen nog vanuit huis en school, tegenwoordig vanuit een stijlvol ingericht kantoor in Meppel. Zij mogen dan jong zijn, hun portfolio getuigt van gepassioneerde creativiteit en gedreven vakmanschap. “Wij gaan het proces graag samen met onze opdrachtgevers aan. Er zijn ook architecten die opleggen wat zij mooi vinden, maar wij gaan voor de uitdaging om alle persoonlijke wensen binnen het beschikbare budget vorm te geven. Wat ons kenmerkt, is dat wij mensen eerst hun verhaal laten doen om vervolgens de essentie eruit te filteren.”

 

Verschillende karakters
Natuurlijk heeft Studio voor Bouwkunst een eigen stijl. Rust en logica zijn naast contrast en warme kleuren altijd in hun ontwerpen terug te vinden. “Aan ieder ontwerp werken wij samen, al hebben wij ieder onze eigen manier om de dingen te benaderen.” Waar Edwin heel gestructureerd, stap voor stap te werk gaat, is Jeroen net een vliegtuig die direct begint met tekenen. “Maar wat wij mooi vinden, komt heel erg overeen. Het einddoel hebben wij dan ook altijd goed voor ogen, in de discussie op weg ernaar toe vullen wij elkaar goed aan en dat zie je terug in ons werk.”

 

Goed gevoel
In de realisatie werkt Studio voor Bouwkunst samen met bouwbedrijven als Bloemen Bouw uit Meppel. “Het blijft altijd bijzonder als aan het begin van het bouwproces de eerste contouren van wat wij getekend hebben zichtbaar worden. Om na oplevering door ons eigen ontwerp te lopen, is helemaal indrukwekkend. Het voelt goed wanneer een woning precies uitpakt, zoals wij het hebben bedoeld.” Voor Edwin en Jeroen ligt de focus duidelijk op nieuwbouw voor particulieren, al nemen zij een bijzondere verbouwing of bedrijfspand ook graag voor hun rekening. “Gedreven door onze passie maken wij iets unieks en daarvoor mogen mensen altijd bij ons aankloppen.”